William J. Burns, șeful CIA, a călătorit în Qatar pentru a face presiuni în vederea extinderii negocierilor dintre Hamas și Israel în ceea ce privește schimbul de prizonieri, care până acum s-a limitat la femei și copii. SUA urmăresc, conform Washington Post, și eliberarea bărbaților și a personalului militar.

Pe lângă schimbul de ostatici, directorul CIA încearcă să obțină și prelungirea acordului de încetare a focului (care expiră miercuri seara și care a mai fost prelungit luni), în condițiile în care Israelul a cerut ca Hamas să elibereze cel puțin 10 ostatici pentru fiecare zi de pauză. “Întâlnirea are ca scop noi progrese în cadrul acordului de pauză umanitară și inițierea unor discuții suplimentare despre următoarea fază a unui potențial acord”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

Publicația americană, care citează sub protecția anonimatului mai multe persoane cu informații în cauză, relatează că Burns face presiuni și pentru eliberarea imediată a cetățenilor americani luați ostatici de Hamas. Oficialii americani estimează că în jur de opt sau nouă americani au fost capturați de gruparea teroristă. 

CIA a refuzat să comenteze informațiile despre călătoria lui William Burns, care este clasificată, dar un oficial american a declarat: ”Directorul Burns a călătorit la Doha pentru întâlniri referitoare la conflictul Israel-Hamas, inclusiv discuții continue despre ostatici”.

Șeful CIA s-a poziționat drept reprezentantul principal al SUA în ceea ce privește schimbul de ostatici dintre Hamas și Israel. Washington Post scrie că Burns este apreciat de președintele american Joe Biden pentru contactele sale în Orientul Mijlociu și, în special, în cadrul serviciului de informații al Israelului, Mossad. Rolul lui William Burns este deosebit de important, explică publicația americană, având în vedere că premierul Benjamin Netanyahu se bazează pe șeful Mossad, David Barnea, pentru a negocia aceste probleme.

Cei doi oficiali s-au mai întâlnit și înainte, tot la Doha, pentru a discuta cu premierul Qatarului. La câteva ore de la finalizarea discuțiilor, Casa Albă anunța că Israelul a agreat un acord de încetare a focului în nordul Fâșiei Gaza, de câte patru ore, pentru a le permite cetățenilor să se deplaseze către zone mai sigure.

Oficialii americani fac acum presiuni asupra Israelului pentru a prelungi acordul de încetare a focului, cu scopul de a permite eliberarea ostaticilor și pentru a favoriza accesul ajutoarelor umanitare în Gaza. Oficialii israelieni au transmis că vor permite cel mult 10 zile suplimentare de pauză, iar Washingtonul este îngrijorat de un potențial blocaj al negocierilor, conchide WP.

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday