Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Journal of Climate de cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic de la Potsdam, modelele climatice de ultimă generație subestimează semnificativ cât de mult cresc precipitațiile extreme sub încălzirea globală.

Autorii studiului au analizat intensitatea și frecvența cantităților de precipitații extreme zilnice pe uscat în 21 de simulări climatice de ultimă generație pe care le-au comparat cu cele observate în realitate. Metoda aplicată se bazează pe tehnici de filtrare a modelelor, permițându-le să separe schimbările din sistemul climatic produse de emisiile umane de cele naturale.

Studiul confirmă că intensitatea și frecvența ploilor extreme cresc exponențial cu încălzirea globală”, a explicat Max Kotz, principalul autor al studiului. Aceste modificări confirmă teoria care a stabilit că aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă. “Efectele climei asupra societății au fost calculate folosind modele climatice. Acum, descoperirile noastre sugerează că aceste efecte ar putea fi mult mai grave decât am crezut. Precipitațiile extreme vor fi mai abundente și mai dese. Societatea trebuie să fie pregătită pentru asta”, a declarat și Anders Levermann, unul dintre autorii studiului.

Schimbările în frecvență și intensitatea precipitațiilor extreme pot avea un impact asupra bunăstării sociale, economiei și stabilității sociale, provocând inundații catastrofale, care pot duce la decese și pierderi financiare, au mai transmis cercetătorii. “Vestea bună este că acest lucru face mai ușor de prezis viitorul precipitațiilor extreme. Vestea proastă este că situația se va înrăutăți dacă continuăm să creștem temperaturile globale prin emisiile de gaze cu efect de seră“, a adaugat Anders Levermann.

Sursă alternativă: Potsdam Institute for Climate Impact Research

Foto: Steven Jones | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday