Jurnaliștii BBC au analizat o serie de documente aparținând Emiratelor Arabe Unite (EAU), care includ puncte de discuție pentru summitul COP28 ce urmează să aibă loc între 30 noiembrie – 12 decembrie, cât și planuri pentru a încheia acorduri privind combustibilii fosili cu 15 state, inclusiv cu China. Astfel, conform documentelor, au fost pregătite în acest sens discuții private cu 27 de oficiali participanți la summit.
Adnoc, compania petrolieră de stat din EAU, este “dispusă să evalueze împreună cu China oportunitățile internaționale de GNL [gaz natural lichefiat] în Mozambic, Canada și Australia”. Documentele sugerează că un ministru columbian a fost înștiințat de faptul că Adnoc “este pregătită” să sprijine Columbia pentru a-și dezvolta resursele de combustibili fosili. Există puncte de discuție pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt, care sugerează că Adnoc dorește să colaboreze cu guvernele lor pentru a dezvolta proiecte de combustibili fosili.
Potrivit investigației BBC, Emiratele Arabe Unite au pregătit, de asemenea, puncte de discuție privind oportunitățile comerciale pentru compania sa de stat specializată în energie regenerabilă, Masdar. Printre alte obiective ale Emiratelor se numără și solicitarea ajutorului ministrului brazilian al Mediului pentru a “asigura aprobarea” ofertei Adnoc pentru a achiziționa cea mai mare companie de prelucrare a petrolului și gazelor din America Latină, Braskem. Adnoc mai urma să le spună oficialilor prezenți la summit că “nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale unei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”, conform BBC.
Organismul ONU responsabil pentru summitul COP28 a declarat pentru BBC că se așteaptă ca gazdele din acest an să acționeze fără prejudecăți sau interese personale, însă Emiratele Arabe Unite nu au negat folosirea reuniunilor COP28 pentru discuții de afaceri și a declarat că “întâlnirile private sunt private”.
Obiectivul declarat al comunității internaționale, cu privire la COP28, este aprofundarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii globale pe termen lung la 1,5 grade C față de nivelurile preindustriale, ceea ce, potrivit organismului științific al ONU pentru climă, este esențial pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Însă pentru aceasta va fi nevoie de reduceri drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră – o reducere de 43% până în 2030 față de nivelurile din 2019.
Date/Foto: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.