Noul ministru de Finanțe, Nicola Willis, a declarat că actualul executiv va elimina în martie 2024 măsurile adoptate în timpul guvernului condus de Jacinda Ardern. Willis a precizat că veniturile obținute din vânzarea de țigări vor fi folosite pentru reducerea taxelor.

Actualul prim-ministru nu exclude ca, prin anularea legii anti-fumat, să fie împiedicată formarea și dezvoltarea unei piețe negre a tutunului. Șeful executivului susține, totuși, că va fi păstrat obiectivul de reducere cu 5% a ponderii fumătorilor din totalul populației, până în 2025, însă prin educație și alte măsuri privind fumatul.

Vestea a stârnit indignarea oficialilor și organizațiilor din domeniul sănătății, care avertizează că fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite în țară. Eliminarea interdicției va pune în pericol mii de vieți și va fi în special “catastrofală” pentru comunitatea Maori, cu cele mai mari ponderi de fumători. Principala organizație de sănătate publică pentru comunitatea Maori, Hapai te Hauora, a acuzat actualul executiv că pune interesele economice mai presus decât viețile oamenilor. 

Legislația adoptată anul trecut fusese aclamată la nivel internațional și este posibil ca Marea Britanie să se fi inspirat din acel proiect pentru a anunțat o interdicție asemănătoare în luna septembrie. O purtătoare de cuvânt a guvernului britanic a declarat că poziția premierului Rishi Sunak pe acest subiect a rămas neschimbată.

În 2021, guvernul neozeelandez anunțase legislația prin care interzicea oricărei persoane născute după 2008 să mai poată cumpăra țigări sau produse din tutun în timpul vieții sale. Prin această măsură, vârsta legală pentru fumat ar fi urmat să crească în fiecare an, iar, în 2050 doar persoanele de peste 42 de ani ar mai fi putut cumpăra produse pe bază de tutun.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday