Alexandru Rafila a precizat că România a primit 35 de milioane de doze, dintre cele 80 de milioane comandate. Dintre acestea, 10 milioane au fost distruse sau urmează a fi distruse, deoarece au expirat. În unitățile sanitare mai sunt alte două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate.

Peste 20 milioane de doze s-au folosit cu precizarea că, fiind vorba, cel puțin în trecut, de flacoane multi-doză, o parte dintre doze erau administrate și o parte nu se puteau folosi pentru că durata de păstrare, după deschiderea flaconului era limitată. România a plătit în total pentru aceste vaccinuri pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei. Cred că putea să existe și un alt tip de gândire din punct de vedere medical. Eu nu am fost întrebat despre necesitățile… și nici colegii mei din zona tehnică. Nu pot să, e un dosar penal în derulare, nu pot să fac comentarii, însă modul în care s-a judecat, cine a judecat, cum au făcut atunci când au acceptat anumite cantități de vaccin, condițiile în care depozitele. Nu pot să fac niciun fel de apreciere, lăsăm ancheta să se desfășoare și o să avem un rezultat, cu siguranță”, a declarat Alexandru Rafila.

Precizările ministrului Sănătății au avut loc în contextul în care DNA a cerut ridicarea imunității fostului prim-ministru, Florin Cîțu, precum și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru achiziția unui număr prea mare de vaccinuri anti-Covid, în timpul pandemiei. Procurorii anticorupție sunțin că astfel statul a fost prejudiciat de peste un miliard de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday