Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea reformei fiscale și a propus două variante, generalizarea unei cote unice de impozitare sau impozitul progresiv. Mai concret, el a declarat: ”România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii. La un moment dat va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm, pentru o perioadă medie, care este soluția cea mai bună. (…) Până când nu ne vom asuma reforma fiscală, eu nu exclud niciuna dintre cele două posibilități, de a avea o cota unică, dar cu adevărat unică, de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, că el aduce o scădere a creșterii economice şi o creștere a inflației, sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”.

Ciolacu a mai spus că “în acest moment, cota nu mai este unică. Sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”. În cadrul declarației, oficialul a mai afirmat că executivul nu va mări taxele și impozitele, anul viitor: “În anul 2024, din punctul meu de vedere, sunt două lucruri foarte clare. Nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică”.

În prezent, impozitul pe profit, în România, este de 16%. În privința veniturilor, impozitul care este reținut se stabilește prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut, se arată în Codul Fiscal. În privința IMM-urilor cu cifră de afaceri de sub 300 de mii de lei, impozitul este de 1% din cifra de afaceri, iar în privința celor cu venituri între 300 de mii și 2,5 milioane de lei, impozitul este de 3%, conform unei ordonanțe adoptate pentru reducerea deficitului bugetar.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday