Europarlamentarii au aprobat un text de lege prin care vor să reducă numărul ambalajelor de unică folosință, în UE, cu 10% până în 2030. Dacă va intra în vigoare, legea va viza marii producători de hârtie și lanțurile de fast-food-uri.

În cadrul votului de miercuri, deputații europeni de la Strasbourg au aprobat o propunere de legislație care prevede utilizarea exclusivă a recipientelor reutilizabile în UE și eliminarea ”ambalajelor inutile menite să mărească volumul produsului, cum ar fi pereții dubli și straturile excesive”, în următorii șapte ani. Totuși, înainte ca legea să intre în vigoare, normele vor trebui să fie negociate cu cele 27 de state membre ale UE.

Conform Financial Times, inițiativa ar putea viza și produsele de igienă din hoteluri, abțibildurile din plastic de pe fructe, pliculețele mici de zahăr din cafenele, pungile de plastic “ultraușoare” (precum cele folosite la livrări) și substanțele chimice nocive din ambalaje.

Documentul cuprinde 118 pagini și 13 anexe și va afecta sute de companii, printre care lanțurile de restaurante cu livrare la domiciliu, producătorii de aparatură medicală, cultivatorii de fructe și distribuitorii de bere.

Eurodeputații, deși salută inițiativa spunând că votul Parlamentului European “transmite un mesaj puternic în favoarea unei revizuiri complete” a modului în care sunt gestionate ambalajele și deșeurile, admit, de asemenea, că este nevoie de o reorganizare din temelii a majorității industriilor: “Totul este ambalat, așa că fiecare industrie este vizată”.

Propunerea Comisiei scoate la iveală cât de complexă este de fapt o diminuare a cantității anuale de deșeuri generate de ambalaje în blocul european. În prezent, UE generează anual peste 80 de milioane de tone, adică peste 180 de kilograme pe persoană. 

De altfel, marii producători din UE se opun inițiativei, în special în ceea ce privește recipientele reutilizabile, și au făcut un lobby puternic împotriva acestei legislații. În această săptămână, în gările din Bruxelles, marii producători de fast-food, inclusiv McDonald’s, au protestat prin afișarea unor panouri cu mesajul “Bruxelles stoarce Europa de bani”. Ei invocă un studiu care ar arăta că recipientele reutilizabile din sectorul fast-food ar irosi cu 64% mai multă apă potabilă decât cele de unică folosință.

Finlanda, unde există cele mari companii de ambalaje din hârtie, și Italia s-au opus cel mai mult obiectivelor privind recipientele reutilizabile. Danemarca, de asemenea, și-a exprimat dorința ca industria berii să fie scutită de la aceste prevederi, în timp ce Franța voia ca ambalajele produselor de lux, cum ar fi parfumurile, să fie tolerate în continuare.

Sursă: Financial Times

Foto: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday