Presa din Polonia scrie că cei 16 indivizi, cetățeni ai unor țări din Europa de Est, au desfășurat activități de spionaj și de propagandă în interesul serviciilor de securitate ale Rusiei și au pregătit, totodată, acte de sabotaj. 

Mai exact, procurorii transmit că indivizii anchetați au adunat informații despre infrastructura critică a Poloniei, cu accent pe porturile maritime și instalațiile militare, inclusiv din Varșovia, Rzeszów și Przemyśl. Suspecții au transmis serviciilor de informații din Rusia datele obținute, în schimbul cărora au primit sume de bani.

16 cetățeni străini au fost acuzați de desfășurarea de activități de spionaj în numele serviciilor de informații rusești, pe teritoriul polonez, și de participare la un grup infracțional organizat. Sarcinile care le-au fost atribuite includeau identificarea facilităților militare și a infrastructurii critice, monitorizarea și documentarea trenurilor care transportau ajutoare militare și umanitare către Ucraina și pregătirea pentru deraieri ale acestor trenuri”, a transmis serviciul de informații al Poloniei.

Instanța din Lublin care se ocupă de judecarea cazului a dispus arestarea preventivă a 15 dintre cei 16 suspecți, mai scrie presa poloneză. Autoritățile din Polonia mai informează că toți suspecții au mărturisit că au fost implicați în astfel de acțiuni. Ministrul Justiției a scris pe platforma X (fosta Twitter) că fiecare dintre aceștia riscă până la 10 ani de închisoare. 

Sursa: Barron’s, Polskie Radio

Sursa Foto: Pictac / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday