Update 2. Într-o declarație transmisă în seara de miercuri spre joi, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a subliniat că discuțiile privind acordul continuă și că eliberarea ostaticilor “va începe în conformitate cu înțelegerea inițială dintre părți, și nu înainte de vineri”. Astfel, este de așteptat ca luptele în Gaza să continue și joi, toată ziua.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat că ultimele detalii logistice pentru eliberarea ostaticilor sunt în curs de rezolvare. “Acest lucru este pe drumul cel bun și sperăm că punerea în aplicare va începe vineri dimineață”, a spus oficialul.

Update 1. Mousa Abu Marzouk, vicepreședinte al biroului politic Hamas, a declarat într-un interviu la Al Jazeera, citat de presa israeliană, că acordul temporar de încetare a focului va intra în vigoare joi dimineață la ora 10.

Știrea în formă inițială. Guvernul israelian a anunțat miercuri, la primele ore ale dimineții, că a ajuns la o înțelegere cu Hamas pentru eliberarea a 50 de femei și copii, ținuți ostatici în Gaza, în schimbul unei încetări parțiale a focului de patru zile. Biroul prim-ministrului Netanyahu precizează că pauza operațiunilor militare va fi prelungită cu o zi suplimentară pentru fiecare 10 ostatici eliberați, pe lângă cei 50. Nu a precizat când vor fi sistate operațiunile militare în Gaza, dar primii ostatici ar trebui să fie eliberați în 48 de ore de la aprobarea acordului. Potrivit presei israeliene, primul grup de ostatici ar urma să fie eliberat joi.

La rândul său, Hamas a confirmat că s-a ajuns la un acord și a adăugat că 150 de femei și copii palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene.

Surse americane au declarat pentru The Guardian că între cei 50 de ostatici care urmează a fi eliberați se numără și trei americani, între care o fetiță de 3 ani ai cărei părinți au fost uciși în atacul Hamas din 7 octombrie.

Ca parte din acord, aviația israeliană va opri complet raidurile în sudul Fâșiei Gazei în timpul celor patru zile, iar în partea de nord va acorda pauze operaționale de șase ore pe zi. În același timp, va fi permis accesul camioanelor cu ajutoare umanitare în toate zonele din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat că armata israeliană “va rămâne vigilentă în timpul armistițiului și va folosi timpul pentru a se pregăti pentru viitoare operațiuni”.

Surse alternative: The Guardian, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday