Planurile Guvernului Scholz privind cheltuielile au fost date peste cap de o hotărâre a Curții Constituționale, de săptămâna trecută, prin care instituția a împiedicat transferul a 60 de miliarde de euro împrumutate în timpul pandemiei, dar nefolosite, pentru finanțarea inițiativelor ecologice.

În acest context, Ministerul de Finanțe a înghețat majoritatea noilor angajamente de cheltuieli, potrivit unei scrisori a secretarului de stat pentru buget, văzută de Reuters. Măsura se aplică tuturor ministerelor și unui fond de 200 de miliarde de euro, înființat pentru sprijinirea companiilor afectate de pandemie și criza energetică generată de războiul din Ucraina.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a avertizat că hotărârea Curții Constituționale ar putea avea un impact grav asupra capacității Germaniei de a-și sprijini industria în tranziția ecologică și de a împiedica companiile să aleagă alte țări pentru a-și desfășura activitatea: “Aceste fonduri nu sunt ceva la care se poate renunța cu nepăsare […]. Pierderile provocate economiei, dacă se renunță acum la investiții, ar fi și mai mari”.

Decizia de săptămâna trecută a declanșat “o reacție în lanț” ale cărei consecințe trebuie discutate în continuare, mai susține ministrul, care adaugă că înghețarea cheltuielilor statului va oferi guvernului doar opțiunea de a lua bani din altă parte pentru a salva anumite proiecte.

Opinia publică din Germania pare divizată cu privire la modul în care ar trebui să procedeze guvernul, a cărui popularitate în sondaje a scăzut, ca urmare a scăderii economiei și a ratei ridicate a inflației.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday