Studiul a fost realizat pe companii din Marea Britanie și SUA, care deja au introdus inteligența artificială în procesele economice și comerciale. Think-tank-ul Autonomy, specializat în cercetări economice, a constatat o creștere a productivității și o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea privată pentru 28% dintre angajați – 8,8 milioane de persoane din Marea Britanie și 35 de milioane în SUA. Deși rezultatul nu este încă unul spectaculos, extrapolarea datelor arată că, până în 2033, firmele ar putea reduce numărul săptămânal de ore ale unui angajat, de la 40 de ore acum, la 32 de ore, fără a pierde din performanță și fără a tăia salariile. Acest lucru ar permite fie scurtarea săptămânii de lucru la patru zile, fie reducerea numărului de ore zilnice pe care le lucrează un angajat.

Studiul mai arată că o astfel de reformă a muncii ar preveni evitarea creșterii șomajului, pe care introducerea inteligenței artificiale l-ar putea avea asupra economiei, dar ar reduce și bolile psihice și fizice induse angajaților de stresul cotidian legat de muncă. 

În SUA, congresmanul Mark Takano, care a introdus un proiect de lege privind săptămâna de lucru de 32 de ore, a declarat: Se pregătesc schimbări fundamentale pentru forța noastră de muncă, datorită inteligenței artificiale și a automatizării. Va fi nevoie de măsuri guvernamentale pentru a ne asigura că câștigurile în eficiență sunt resimțite de toți lucrătorii, indiferent de industrie sau de nivelul de calificare.”

Autonomy își încheie studiul printr-un apel la angajatorii din sectorul public și privat din Marea Britanie și SUA, cărora le cere să profite de o oportunitate semnificativă de a deveni lideri mondiali în ceea ce privește adoptarea inteligenței artificiale la locul de muncă, pentru a îmbunătăți viața a sute de milioane de lucrători”.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday