Racheta hipersonică Fattah-2 a fost expusă publicului duminică, la Centrul Forțelor Aerospațiale ale Gardienilor Revoluției, eveniment la care a participat și ayatollahul Ali Khamenei. Potrivit presei de stat iraniene, Fattah-2 este un “vehicul care alunecă spre țintă după lansarea inițială, oferind o manevrabilitate mai mare în comparație cu un focos balistic”. Nu au fost făcute publice prea multe detalii despre noua rachetă, însă Iranul a prezentat sistemul Fattah pentru prima dată în iunie, când a declarat că acesta poate atinge o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului. 

În general, armele hipersonice pot zbura la viteze de cel puțin cinci ori mai mari decât cea a sunetului. Specialiștii spun că acestea ar putea reprezenta o provocare crucială pentru sistemele de apărare antirachetă, datorită vitezei și manevrabilității lor. În mod normal, rachetele balistice zboară pe o traiectorie pe care sistemele antirachetă, cum ar fi sistemul american Patriot sau scutul de la Deveselu, le pot intercepta, însă cu cât traiectoria de zbor a rachetei este mai neregulată, iar viteza mai mare, cu atât este mai dificil de interceptat.

China deține astfel de arme, iar SUA încearcă să le obțină, în timp ce Rusia susține că și Kinjal, pe care a folosit-o deja pe câmpul de luptă din Ucraina, ar fi tot o rachetă hipersonică, deși viteza acesteia este la limita supersonică. Sistemul antiaerian Patriot, livrat Kievului, a interceptat o rachetă rusească Kinjal. 

Surse: Euronews, Al Jazeera

Sursa foto: @IranObserver0 | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday