Procuratura a acuzat-o pe Shakira că, între 2012 și 2014, nu a plătit statului un impozit pe venit în valoare de aproximativ 14,5 milioane de euro. Autoritățile spun că, în acea perioadă, Shakira și-a petrecut o mare parte din timp în Spania, așa că reședința acesteia se afla pe teritoriul țării, chiar dacă artista și-a declarat reședința oficială în altă țară.

BBC scrie că, în conformitate cu legislația spaniolă, persoanele care locuiesc mai multe de șase luni în țară sunt considerate rezidenți cu obligații fiscale față de stat. Avocații Shakirei au declarat că, până în 2014, majoritate venturilor cântăreței au provenit din turnee internaționale și că a petrecut perioade lungi de timp în afara țării. 

În primă fază, cântăreața a refuzat să negocieze cu procurorii spanioli și a decis să meargă în instanță. Autoritățile au cerut inițial o pedeapsă de opt ani de închisoare și o amendă de 23,8 milioane de euro, în cazul în care ea ar fi fost găsită vinovată. 

Shakira a transmis acum că “deși am fost hotărâtă să-mi apăr nevinovăția într-un proces în care avocații mei erau încrezători că mi s-ar fi acordat câștig de cauză, am luat decizia de a rezolva în cele din urmă această problemă, în interesul copiilor mei, care nu vor să-și vadă mama sacrificându-și bunăstarea personală în această luptă”.

Autoritățile spaniole au urmărit și alte celebrități pe care le acuză de evaziune fiscală, printre care Cristiano Ronaldo, Lionel Messi și fotbalistul Diego Costa. Toți au ajuns la o înțelegere cu procurorii și au fost de acord să plătească amenzi uriașe.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday