Jamala (pe numele real Susana Jamaladinova) a fost pusă pe lista persoanelor căutate, pentru o acuzație penală. Ministerul rus de Interne nu precizează, însă, care este fapta. Publicația rusă independentă Mediazona scrie că artista s-ar face vinovată de discreditarea armatei, pentru că a publicat mai multe mesaje de critică la adresa acesteia.

Jamala este de origine tătară și s-a născut în Crimeea. Despre deportarea tătarilor din Crimeea, de către conducerea URSS, a vorbit în melodia “1944” cu care a câștigat concursul Eurovision în 2016. La momentul respectiv, cântecul a stârnit reacții negative din partea unor politicieni ruși și a autorităților pro-ruse din Crimeea, care au acuzat Ucraina că încearcă să obțină profit pe urma tragediei tătarilor și să promoveze o “imagine falsă a presupuselor acțiuni de hărțuire a tătarilor din Crimeea”.

La momentul respectiv, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a motivat că melodia nu conține vreun “discurs politic”, fapt ce ar încălca regulamentul concursului, și, prin urmare, nu a avut motive să o descalifice pe artistă.

Surse alternative: Pravda, Politico

Foto: Facebook/Jamala | Джамала

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday