“Argentina își încearcă norocul cu libertarianul de extremă dreapta. Javier Milei, un outsider cu opinii radicale, trebuie să repare o economie afectată de inflația cu trei cifre, o recesiune care se profilează și sărăcia în creștere”, scrie Reuters, care arată că acesta “a călărit un val de furie a alegătorilor față de mainstreamul politic și a câștigat cu o marjă mai mare decât erau așteptările – 56% din voturi”. Contracandidatul său, ministrul peronist al economiei, Sergio Massa, și-a recunoscut înfrângerea.

Javier Milei, 53 de ani, promite o terapie de șoc în economie, prin închiderea băncii centrale, renunțarea la peso și reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care Argentina este de decenii într-o stare endemică de faliment național, cu datorii de 44 de miliarde de dolari la FMI și o inflație anuală de 150%.

Reuters mai arată că victoria lui Milei poate zdruncina peisajul politic dar și foaia de parcurs agreată cu FMI, și ar putea avea un impact asupra comerțului cu cereale, litiu și hidrocarburi. Milei a criticat China și Brazilia, spunând că nu va avea de-a face cu comuniștii, preferând legături mai puternice cu SUA.

Și-a făcut campanie cu un ferăstrău legat la brâu sau cu o drujbă, pentru a ilustra tăierile de cheltuieli pe care are de gând să le facă.

Milei este ferm anti-avort, este în favoarea unor legi mai relaxate asupra armelor și l-a criticat pe Papa Francisc. Noul președinte se va confrunta cu un parlament extrem de fragmentat, fără o majoritate clară.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday