Comercianții spun că presiunile legate de creșterea costului de trai, scăderea numărului de turiști și condițiile meteo nefavorabile au afectat puternic vânzările”, a declarat Heather Bovill, directorul adjunct în cadrul Oficiului Național de Statistică din UK (ONS). 

Paradoxal, supermarketurile au vânzări mai mari, dar magazinele specializate, precum măcelăriile sau brutăriile, au raportat un declin semnificativ al încasărilor. De asemenea, au scăzut și vânzările de alcool și tutun cu 4,2% și, respectiv, cu 10,4%, britanicii preferând produsele mai ieftine.

O mare parte din economiști se așteptau ca încasările din comerțul cu amănuntul să crească în octombrie. Rezultatele sub așteptări vin în contextul în care economia britanică nu reușește să avanseze deloc de câțiva ani, pe fondul Brexitului, peste care s-a suprapus pandemia. Banca Angliei prognozează doar creșteri moderate ale PIB până în 2025. Totuși, rata inflației în Marea Britanie a scăzut brusc la 4,6% în octombrie, de la 6,7% în septembrie.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Foto: Arenaphotouk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday