Franța. Ministerul Apărării informează că a efectuat sâmbătă un test neanunțat cu o rachetă balistică, fără încărcătură nucleară. Pe rețelele sociale au fost postate imagini cu cerul luminat de rachetă, care a speriat populația din zona sud-vestică a țării.

Potrivit autorităților franceze, racheta, fără încărcătură nucleară, a fost lansată din departamentul Landes, sudul-vestul Franței, și a căzut în largul Oceanului Atlantic, la câteva sute de kilometri de coasta de sud-vest a țării.

Primul test de lansare a rachetei balistice strategice M51.3 a fost un succes. Această evoluție perpetuează credibilitatea descurajării noastre nucleare și demonstrează excelența sectorului nostru de lansatoare, a scris ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, pe platforma X (fosta Twitter). Franța este singura țară membră UE care deține arme nucleare.

Locuitorii din zona de sud-vest a țării au scris pe rețelele sociale că testul nu a fost anunțat în prealabil, iar oamenii au fost speriați de sunetul puternic și de lumina de pe cer. Autoritățile franceze au mai precizat că racheta a fost monitorizată pe toată durata fazei de zbor”.

Surse: BFMTV, LeFigaro

Folosim cookies