O analiză a agenției de evaluare S&P arată că, în ciuda eforturilor organizațiilor de protecție a climei, pentru a încuraja băncile și marii investitori să taie din împrumuturile acordate sectorului combustibililor fosili, marile firme din domeniul petrolului și gazelor naturale nu se confruntă, practic, cu niciun cost suplimentar la împrumuturi, în comparație cu firmele mai puțin poluante.

Analiza, consultată de Financial Times, demonstrează că, încă din 2010, costurile de împrumut pentru companiile de petrol și gaze din SUA și Europa au fost în mare parte identice cu cele ale altor solicitanți de împrumuturi, cu excepția perioadelor în care prețurile materiilor prime au scăzut brusc. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că peste 40% dintre bănci, firme de servicii financiare și asigurători s-au angajat să reducă emisiile directe și indirecte generate de companii. Totuși, doar o cincime dintre acestea s-au angajat să reducă emisiile legate de activitățile lor de investiții și de creditare.

S&P estimează că, în 2022, petrolul și gazele naturale au reprezentat mai mult de jumătate din emisiile globale de dioxid de carbon în ceea ce privește obținerea de energie. Teoretic, multe bănci europene și americane s-au alăturat inițiativelor privind clima, cum ar fi Alianța bancară Net Zero (o coaliție de bănci înființată în 2021) pentru decarbonizarea economiei, însă aceste proiecte “nu par să aibă încă un impact asupra accesului pe piața de capital pentru marii producători de petrol și gaze”, a constatat S&P.

Analiză integrală la Financial Times

Foto: Mrsash174 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday