Update, ora 16:15. Sistemul Starship a ajuns mult mai departe decât prima încercare din aprilie, dar în cele din urmă zborul s-a încheiat cu o altă explozie.

Racheta și nava spațială s-au ridicat în siguranță de pe suport. Apoi, propulsorul Super Heavy și nava spațială Starship s-au decuplat la două minute și jumătate de zbor, metodă inedită numită “hot staging”, pe care compania o considera “cea mai riscantă parte a zborului”. Deși în această fază propulsorul a explodat, nava a continuat să prindă altitudine. După aproximativ nouă minute de la decolare, SpaceX a pierdut semnalul video cu Starship și, ulterior, la 11 minute și jumătate de la lansare, nu a mai putut stabili semnalul cu racheta. Compania a confirmat în fluxul său live că a fost forțată să declanșeze funcția de autodistrugere a Starship pentru ca aceasta să nu se abată de la curs.

Compania subliniază totuși că, în opinia sa, testul a fost un succes. “Am obținut atât de multe date și toate acestea ne vor ajuta să ne îmbunătățim pentru următorul zbor”, a declarat echipa SpaceX, în timpul transmisiunii în direct.

Update ora 15: 20: Racheta Starship a decolat cu succes, după ce a reușit să-și aprindă toate cele 33 de motoare. Boosterul Super Heavy a explodat după ce a reușit să scoată nava în afara atmosferei. Nava spațială încă prindea altitudine, zburând către spațiu, când SpaceX a anunțat că a pierdut legătura și a întrerupt temporar transmisia. Momentan nu este clar dacă a fost activată funcția de autodistrugere a navei.

Știrea în forma inițială: SpaceX se pregătește pentru a doua lansare a Starship, cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată. În aprilie, prima rachetă a fost detonată la 4 minute după lansare. După luni de reconstrucție și ajustări în urma exploziei din aprilie a primului zbor de testare al sistemului Starship, SpaceX a primit aprobare pentru o nouă lansare. Decolarea din orașul de coastă Boca Chica este programată să aibă loc într-o fereastră de 20 de minute, începând cu ora locală 07:00 (15:00 ora României).

Este a doua lansare a Starship, după cea inițială din aprilie, când racheta a explodat după un zbor de 4 minute. Decolarea a fost amânată cu o zi, fiind inițial programată să aibă loc vineri. Elon Musk a explicat pe Twitter că o componentă a sistemului de control al zborului trebuie înlocuită.

Nava spațială are un rol cheie în misiunea Artemis a NASA, prin care își propune să readucă oameni pe Lună. Lansarea de azi ar putea avea un impact profund asupra obiectivelor agenției spațiale americane.

În urmă cu câteva zile, Administrația Federală a Aviației (FAA) a acordat companiei lui Elon Musk aprobarea pentru o fereastră de decolare de două ore, de la Starbase, o unitate SpaceX din sudul Texasului. Compania i-a avertizat pe locuitorii din zonă că “ar putea auzi un zgomot puternic” în timpul ascensiunii rachetei.

La prima lansare, în aprilie, racheta a pierdut traiectoria la patru minute după decolare, deoarece o parte din motoare s-au oprit succesiv, și a fost detonată controlat. În urma sa, a pulverizat la propriu pista de lansare, aruncând nisip și bucăți de beton pe o rază de câțiva kilometri. Pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, SpaceX a instalat un sistem special sub pista de lansare, format dintr-o placă de oțel ranforsată și un dispozitiv de răcire cu apă, conceput pentru a combate căldura și puterea intensă a motoarelor Raptor.

SpaceX a stabilit o serie de obiectivele pentru test: racheta să ajungă în spațiu, să efectueze o rotație aproape completă în jurul Pământului și să reintre în atmosferă, după care să aterizeze în largul coastei Hawaii. SpaceX a făcut sute de remedieri la designul rachetei pe baza eșecului din aprilie, ca urmare a solicitărilor FAA.

Nava are 120 de metri înălțime și ambele componente sunt reutilizabile. Este capabilă să transporte aproximativ 150 de tone de sateliți în spațiu, dar planul principal al companiei este ca Starship să ajungă pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte. NASA a încheiat cu SpaceX un contract de 4 miliarde de dolari pentru programul Artemis prin care intenționează să folosească Starship pentru a trimite din nou pe Lună, în anul 2026.

Surse alternative: CNN, BBC

Știrea se actualizează

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday