“Pușcașii marini ucraineni, în cooperare cu alte unități ale forțelor de apărare, au reușit să stabilească mai multe capete de pod în stânga Niprului”, se arată în declarație, iar președintele Zelenski a publicat chiar și imagini ale acțiunii. Armata Ucraineană a mai anunțat că rușii au pierdut aproape 3.500 de soldați, dintre care 1.200 au fost uciși, precum și zeci de echipamente militare, în luptele de pe râul Nipru, lângă Herson.

Rusia a recunoscut pentru prima dată prezența Armatei Ucrainene în stânga Niprului, Vladimir Saldo, guvernatorul de ocupație, numit de Moscova, al provinciei Herson, a scris pe Telegram că forțele ucrainene ocupă o zonă din jurul localității Krinki, la circa 40 de km NE de orașul Herson.

Un oficial occidental a confirmat pentru FT că Ucraina a reușit să aducă în stânga Niprului “elemente a trei brigăzi” (o brigadă poate avea între 2.000 și 5.000 de soldați), în timp ce bloggerii militari ruși au confirmat prezența mai multor vehicule blindate ucrainene, ceea ce sugerează că Ucraina, cel mai probabil, încearcă să fortifice aceste poziții, în perspectiva unei contraofensive ruse.

ISW evaluează că recunoașterea oficială de către ucraineni a acestor poziții ca fiind “capete de pod” indică faptul că Comandamentul ucrainean consideră că acestea sunt suficiente pentru continuarea operațiunilor terestre pe malul de est. Statul Major ucrainean a declarat că unul dintre principalele obiective operaționale în stânga Niprului este alungarea artileriei ruse din raza orașului Herson (circa 25 de km). “Forțele ruse par să aplice lecțiile învățate din luptele de apărare în mai multe straturi în vestul regiunii Zaporijie, în timpul contraofensivei ucrainene. Statul Major ucrainean a recunoscut că forțele ruse au o linie destul de serioasă de fortificații în regiunea Herson”. Astfel, rușii își retrag mai rapid oamenii din prima linie defensivă, atunci când ucrainenii atacă, pentru a ocupa poziții de unde pot contraataca. “Forțele ruse nu au construit fortificații defensive extinse vizibile similare cu cele din regiunea Zaporijie (Axa Tokmak-Melitopol). Înainte de începerea contraofensivei ucrainene în stânga Niprului par să fi optat pentru fortificații mai discrete, amplasate mai departe de linia frontului. Acestea vor fi pe deplin eficiente doar dacă rămân ascunse. Condițiile meteorologice de toamnă și iarnă pot dezvălui unele poziții ascunse pe măsură ce frunzișul și acoperirea naturală dispar”, mai arată ISW, în evaluarea sa de sâmbătă.

Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson în urmă cu un an, împingând forțele ruse peste râul Nipru, care a devenit prima linie defensivă rusească în zonă. La scurt timp după eliberarea orașului Herson, Armata Ucraineană a început să lanseze raiduri de recunoaștere, intensificând operațiunile în această primăvară.

Surse: ISW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday