Anunțul a fost făcut de OpenAI, compania care a creat ChatGPT. Aceasta a arătat, în cadrul unui comunicat că “Plecarea lui Sam Altman (directorul executiv) urmează unui proces de revizuire deliberativă, realizat de către consiliu de administrație, care a concluzionat că CEOul nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale, împiedicând consiliului să își exercita responsabilitățile”.

Într-o postare pe X, Altman a scris: “Mi-a plăcut perioada petrecută la OpenAi. A fost transformatoare pentru mine personal, și sper că, un pic, și pentru lumea în care trăim. Mai ales, mi-a plăcut să lucrez cu oameni atât de talentați. Despre ce voi face pe mai departe voi avea mai multe de spus mai târziu”. Ulterior, el nu a putut fi contactat pentru comentarii suplimentare, dar apropiați ai săi au declarat pentru WSJ că Altman a fost șocat și furios de decizia consiliului. El a mai spus că a simțit că aceasta este rezultatul unei lupte pentru putere între el și membrii consiliului de administrație.

Locul lui Sam Altman va fi preluat de Mira Murati, Chief Technology Officer al OpenAI, care va deveni CEO interimar, până când compania va găsi un alt director permanent. Murati a avut o întâlnire cu angajații, vineri după-amiază, la care, întrebată fiind de ce a plecat Altman, a spus că nu știe.

Schimbarea a fost o surpriză și pentru Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI pentru un pachet de 49%. Directorii de top ai Microsoft au aflat despre înlăturarea lui Altman cu câteva minute înainte de anunț, potrivit WSJ. Într-un comunicat emis ulterior, Microsoft a declarat că relația dintre cele două companii nu va fi afectată de plecarea lui Altman. Acțiunile companiei la OpenAI au scăzut cu aproape 2%.

Surse: Reuters, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday