Bulgaria a primit, din partea Uniunii Europene, o derogare de la sistarea importurilor de petrol din Rusia, realizate pe mare, pentru a proteja sistemul energetic al țării de o eventuală criză. După o investigație de presă, în care Politico a dezvăluit că livrările au adus sume importante Kremlinului, coaliția bulgară de guvernare a decis să oprească aceste tranzacții începând cu 1 martie 2024, iar nu cu 31 octombrie 2024, așa cum era deja stabilit.

Decizia a fost luată în urma unor dezbateri aprinse, având în vedere că investigația jurnalistică a arătat că petrolul adus din Rusia era prelucrat la o rafinărie deținută de Lukoil, după care produsele erau vândute în alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană.

Se estimează că, în total, Rusia a primit aproximativ 983 de milioane de euro, din taxe de producție și export, iar Lukoil a făcut profit de 500 de milioane de euro, din februarie până în prezent.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday