Parlamentul UE și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu privind revizuirea procedurilor UE și a măsurilor de control în ceea ce privește transporturile de deșeuri, cu scopul de a opri exporturile anumitor tipuri de deșeuri către țări terțe care nu le pot procesa în mod corespunzător, informează Parlamentul European.

Exporturile anumitor deșeuri nepericuloase și amestecuri de deșeuri nepericuloase (…) vor fi permise numai acelor țări non-OCDE care acceptă și îndeplinesc criteriile de a trata astfel de deșeuri într-un mod ecologic”, precizează instituția

În 2021, Comisia Europeană a propus o reînnoire a normelor europene privind transporturile de deșeuri, pentru a face mai greu ca statele membre să-și trimită deșeurile către țările mai sărace.

UE își va asuma în cele din urmă responsabilitatea pentru deșeurile sale de plastic, interzicând exportul lor în țări care nu fac parte din OCDE”, a declarat un europarlamentar.

Conform actului normativ adoptat, țările membre UE trebuie să oprească transportul de deșeuri de plastic către țările mai sărace în termen de doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legislației. De asemenea, regulile pentru exporturile de deșeuri din plastic către țările din OCDE – grupul celor țări bogate ale lumii – vor fi mai severe.

Reuters notează că proximativ jumătate din exporturile de deșeuri ale UE au mers către țări care nu fac parte din OCDE, cu reguli mai mai puțin sever de gestionare a deșeurilor.

Sursă: Reuters, Parlamentul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday