Statistica oficială din Franța a anunțat o creștere peste așteptările economiștilor a numărului de șomeri, până la 2,3 milioane, în septembrie 2023, ceea ce a provocat urcarea ratei șomajului la 7,4%, față de minimul de 7,1% atins la începutul acestui an. Biroul francez de statistică arată că șomajul, cel mai ridicat din ultimii doi ani, afectează mai ales tinerii și femeile.

Macron s-a angajat să aducă Franța la o rată a șomajului de 5%, nivel considerat de economiști optim, iar în anii primului său mandat a reușit o scădere de la 10%, în 2016, până la 7,1% în primul trimestru din 2023. Guvernul a reformat piața muncii pentru a facilita concedierea lucrătorilor, a redus ajutorul de șomaj și a promovat școlile profesionale, în încercarea de a reduce ratele ridicate de șomaj în rândul lucrătorilor mai tineri și slab calificați.

Dar după ce economia franceză a încetinit iar reformele și-au făcut efectul, rata șomajului a început să crească din nou. Ea rămâne semnificativ peste media țărilor din Zona Euro, de 6,5%. PIB-ul Franței a crescut cu doar 0,1% în al treilea trimestru, odată cu frânarea generală a economiei europene, a unei inflații încă ridicate și a dobânzilor în creștere.

Rata șomajului în rândul angajaților tineri este, în Franța de 17,6%, dar situația lor s-ar putea îmbunătăți, în condițile în care numărul elevilor din școlile profesionale s-a dublat față de acum patru ani. Financial Times arată că este probabil ca piața muncii din Franța să necesite reforme suplimentare, dar este puțin probabil ca Macron să le mai poate trece prin parlament, unde alianța sa nu mai are majoritate.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday