Instrumentul, numit “Dream Track”, a fost pus la dispoziția a o sută de creatori de conținut din SUA, care l-au folosit pentru a genera scurte melodii, pe care le-au încărcat apoi în secțiunea “Shorts”, din care Youtube vrea să facă un rival pentru Tiktok. 

Nouă artiști și-au dat acordul pentru ca vocea lor să fie clonată, între ei fiind Demi Lovato, John Legend, T-Pain, Charlie Puth sau Sia. Drept exemplu, compania a publicat deja două videoclipuri, în care sunt imitate vocile lui Charlie Puth și T-Pain.

În cadrul exemplului cu vocea lui Puth, instrucțiunea a fost “o baladă  despre cum se atrag extremele, cu acustică optimistă”. Rezultatul a fost un cântec plin de “artefacte digitale” (sunete nedorite, zgomote etc.), dar în stilul recognoscibil al artistului. Creația este acceptabilă, scrie BBC, însă vocea clonată este clar inferioară performanței reale a cântărețului.

Directorul departamentului muzical al YouTube a transmis că instrumentul a fost conceput pentru a testa, învăța și obține feedback.de la artiști și spectatori. Lansarea Dream Track vine la numai o zi după ce compania a anunțat că va eticheta toate videoclipurile generate cu ajutorul AI.

Față de alte instrumente de acest gen, Dream Track are acordul artiștilor a căror voce o folosește. În spațiul artistic și creativ au apărut tot felul de probleme legate de respectarea drepturilor de autor, odată cu popularizarea modelelor AI generative. În aprilie, Universal Music a cerut serviciilor de streaming să elimine o melodie numită “Heart On My Sleeve”, care folosea vocea generată de AI de la artiștii Drake și The Weeknd.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday