Președintele Finlandei a declarat că un număr din ce în ce mai mare de solicitanți de azil sosesc la granița de est a țării și a precizat că situația “pare a fi răzbunarea Rusiei” pentru cooperarea dintre Helsinki și SUA în domeniul apărării.

Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei de est. Punctele respective se vor închide în noapte de vineri spre sâmbătă”, a declarat premierul Finlandei, Petteri Orpo. Din septembrie și până în prezent, 280 de solicitanți de azil din Rusia au ajuns în Finlanda.

Reuters scrie că aproximativ 3.000 de persoane folosesc zilnic punctele de trecere a frontierei din sud-est, iar guvernul a transmis că va redeschide punctele dacă se va pune capăt fenomenului. “Mesajul nostru este puternic, vrem ca aceste fenomen să ia sfârșit pentru a putea relua traficul la frontieră”, a precizat premierul Orpo. La începutul săptămânii, Finlanda a acuzat Rusia că permite tot mai multor imigranți fără documente să treacă granița.

Finlanda, țară membră a UE și al cărei proces de aderare la NATO a provocat nemulțumiri Rusiei, împarte cu Rusia o graniță de 1.340 de kilometri, care servește, de asemenea, ca frontiera externă a Uniunii Europene. Cele patru puncte de trecere a frontierei închise de guvernul finlandez se află în sud-estul țării și sunt, în mod normal, cele mai aglomerate din totalul celor nouă.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Underworld / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday