Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a declarat că România este pregătită să furnizeze gaze naturale din Azerbaidjan către Moldova și alte țări din regiune: “Dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune suntem pregătiţi să activăm opțiunea cu Azerbaidjan, securizată de România în primăvară, prin care avem acces la un miliard de metri cubi. Dacă volumul nu este suficient, putem importa gaz lichefiat pe rutele Grecia – Bulgaria – România sau Turcia – Bulgaria – România”.

România, Turcia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au încheiat, la final de aprilie, o alianță pentru aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan, în baza căreia cantitatea furnizată de țara din regiunea Caucaz, către UE, a crescut cu patru miliarde de metri cubi. 

Până în 2021, Republica Moldova a cumpărat gaze doar de la compania rusească Gazprom. Acum, aprovizionarea este asigurată de compania de stat Energocom, care achiziționează gaze de la Bursa Română de Mărfuri și prin contracte directe cu companii din Polonia, România și Bulgaria, explică Ukrinform.

Guvernul Republicii Moldova a cerut Energocom să achiziționeze și să stocheze cel puțin 450 de milioane de metri cubi de gaze în România și Ucraina, pentru sezonul rece. În acest context, la începutul lunii octombrie, compania a reușit să cumpere peste 500 de milioane de metri cubi de gaze și continuă achizițiile. Consumul mediu anual de gaze al Moldovei este de 1,3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor citate de presa ucraineană.

Sursa: Ukrinform

Foto: Dreamstime/Thossaphol Somsri

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday