Xi Jinping a prezentat în Statele Unite o China prietenoasă și pregătită să îmbunătățească legăturile cu Statele Unite, în cadrul unei întâlniri istorice cu președintele american, Joe Biden, marcând o schimbare de ton vizibilă pentru Beijing, care încearcă să minimizeze fricțiunile cu Washingtonul. Biden a declarat la începutul întâlnirii că “provocările globale majore cu care ne confruntăm, de la schimbările climatice la combaterea traficului și consumului de narcotice și până la sectorul inteligenței artificiale, necesită un efort comun al ambelor state”.

La rândul său, președintele chinez, Xi Jinping, a precizat că, pentru două țări precum China și Statele Unite, ruperea relațiilor bilaterale nu este o opțiune. Planeta noastră este suficient de mare pentru ca cele două țări să reușească. În fața oficialilor și oamenilor de afaceri americani din San Francisco, liderul Partidului Comunist din China a declarat că Beijingul este pregătit să fie un partener și un prieten al SUA.

Dacă această schimbare este una de durată rămâne de văzut, subliniază CNN, în condițiile în care președintele Joe Biden, într-o conferință de presă după plecarea lui Jinping, și-a reiterat opinia că Xi este un “dictator”, așa cum declarase în trecut. Președintele SUA a precizat că nu și-a schimbat punctul de vedere: Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră, a spus Biden. 

Întrebat despre ultimul comentariu al lui Biden, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, l-a numit extrem de eronat” și o “manevră politică greșită și iresponsabilă, căreia China i se opune cu fermitate”. Ning a mai declarat că “Ceea ce trebuie subliniat este că vor exista întotdeauna persoane cu motive ascunse care vor încerca să submineze relațiile dintre China și SUA. Ei nu vor reuși să facă acest lucru”.

Încă nu este clar dacă va exista o reacție suplimentară de această dată și cum vor fi afectate propriu-zis relațiile dintre cele două părți, dar comentariul lui Biden vine în contextul în care semnalele Chinei în jurul întâlnirii din San Francisco au marcat o schimbare de la tensiunile din ultimele luni. Wen-Ti Sung, un cercetător din cadrul Global China Hub al Atlantic Council, cu sediul în Taiwan, explică faptul că anunțul Chinei privind restabilirea comunicațiilor militare “pe baza egalității și a respectului”, pentru care administrația Biden a făcut presiuni îndelungate, “înseamnă totodată și că, în viitor, ori de câte ori China este supărată pe ceva ce face SUA, poate spune că întrerupe din nou comunicațiile militare și poate da vina pe Washington pentru că Beijingul nu se simte respectat”. 

China a catalogat discuțiile ca fiind “pozitive și cuprinzătoare” – subliniind totodată eforturile lui Xi de a preciza “aspectele nenegociabile”, cum ar fi poziția cu privire la Taiwan. Referitor la acest subiect, Xi a îndemnat SUA să înceteze să înarmeze insula și să sprijine “reunificarea pașnică a Chinei, care va fi realizată în cele din urmă, inevitabil”. Biden, la rândul său, a reafirmat poziția americană de lungă durată privind Taiwanul și opoziția față de orice schimbare unilaterală a statutului insulei, afirmând că problemele trebuie “rezolvate prin mijloace pașnice”. Xi a încercat să indice că China nu se pregătește pentru o invazie masivă a Taiwanului, dar acest lucru nu schimbă abordarea SUA, a spus un oficial al Administrației Biden reporterilor de la Casa Albă.

Optica unei primiri călduroase și afișarea unei prezențe impunătoare alături de Biden sunt extrem de importante pentru Xi, despre care analiștii spun că a dorit să stabilizeze relația complicată cu SUA, într-un moment de slăbiciune, dar și să se prezinte publicului intern ca fiind capabil să conducă cu pricepere afacerile externe ale Chinei. Vizita lui Xi a avut loc în contextul în care economia chineză se confruntă cu o criză a pieței imobiliare, cu o datorie publică locală ridicată și cu un nivel record al șomajului în rândul tinerilor. În același timp, măsurile de reprimare din mai multe sectoare au afectat încrederea mediului de afaceri și i-au determinat pe mulți să se întrebe ce oportunități mai există în China.

“Aceste provocări sunt enorme”, a declarat Alfred Wu, profesor universitar din Singapore, care a precizat că, în California, Xi a dorit să le arate telespectatorilor de acasă capacitatea sa de conducere în domeniul afacerilor externe” și că este foarte apreciat în America și un lider mondial la fel ca Biden.

Potrivit comunicatelor oficiale ale SUA și ale Chinei, cele două părți au convenit să restabilească comunicațiile militare. În plus, Beijingul s-a angajat să combată fluxul de compuși chimici necesar producerii fentanilului, un drog care a devenit tot mai folosit în ultimii ani în SUA și care a provocat “o epidemie de supradoze și decese”, după cum l-au descris autoritățile americane. Cele două puteri și-au reafirmat angajamentul de a coopera pentru combaterea crizei climatice. Totodată, mai multe curse aeriene directe între SUA și China vor fi reluate, iar potrivit Bloomberg, Beijingul s-ar putea folosi de summit pentru a anunța angajamentul Chinei de a relua achizițiile de aeronave Boeing 737 Max.

“Întâlnirea indică faptul că relația dintre SUA și China nu se va înrăutăți și mai mult în următorul an, dar întrebarea este – își va reveni foarte repede și va deveni semnificativ mai caldă în curând? Aș spune că nu. Bineînțeles, Xi Jinping dorește relații mai bune între SUA și China, dar își dă seama că americanii ar putea să limiteze activitatea chinezilor”, a declarat pentru CNN un profesor specializat pe China, la Universitatea din Hong Kong.

Un indicator imediat al modului în care vor evolua relațiile ar putea fi văzut în orice alt răspuns al Beijingului la comentariul lui Biden despre “dictator” și dacă mass-media de stat și rețelele de socializare chinezești continuă să treacă cu vederea comentariul pentru a se concentra pe rezultatele pozitive ale vizitei de miercuri, conchide CNN.

Surse: CNN, CNBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday