UPDATE. Elon Musk a anunțat, pe Twitter că lansarea a fost amânată pentru ziua de sâmbătă. El a explicat că o componentă a sistemului de control al zborului trebuie înlocuită.

Știrea în formă inițială. Administrația Federală a Aviației (FAA) a acordat companiei lui Elon Musk aprobarea pentru o fereastră de decolare de două ore, de la Starbase, o unitate SpaceX din sudul Texasului. Compania i-a avertizat pe locuitorii din zonă că “ar putea auzi un zgomot puternic” în timpul ascensiunii rachetei. Transmisiunea live a evenimentului va începe cu aproximativ 30 de minute înainte de decolare.

La prima lansare, în aprilie, racheta a pierdut traiectoria la patru minute după decolare, deoarece o parte din motoare s-au oprit succesiv, și a fost detonată controlat. În urma sa, a pulverizat la propriu pista de lansare, aruncând nisip și bucăți de beton pe o rază de câțiva kilometri. Pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, SpaceX a instalat un sistem special sub pista de lansare, format dintr-o placă de oțel ranforsată și un dispozitiv de răcire cu apă, conceput pentru a combate căldura și puterea intensă a motoarelor Raptor.

Obiectivele testului de vineri sunt ca racheta să ajungă în spațiu, să efectueze o rotație aproape completă în jurul Pământului și să reintre în atmosferă, după care să aterizeze în largul coastei Hawaii. SpaceX a făcut sute de remedieri la designul rachetei pe baza eșecului din aprilie, ca urmare a solicitărilor FAA.

Nava are 120 de metri înălțime și ambele componente sunt reutilizabile. Este capapilă să transporte aproximativ 150 de tone de sateliți în spațiu, dar planul principal al companiei este ca Starship să ajungă pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte. NASA a încheiat cu SpaceX un contract de 4 miliarde de dolari pentru programul Artemis prin care intenționează să folosească Starship pentru a o trimite din nou pe Lună, în anul 2026.

Surse alternative: Reuters, Space

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday