Este prima dată când marile puteri, care au drept de veto, nu mai blochează o rezoluție a Consiliului de Securitate, după patru încercări anterioare, eșuate. Toți ceilalți 12 membri au votat pentru.
O “pauză” în operațiuni este în general considerată mai puțin formală și mai scurtă decât o încetare a focului, care trebuie să fie aprobată de ambele părți implicate în conflict. Statele Unite au susținut pauzele, în timp ce Rusia a făcut eforturi pentru a obține o încetare a focului sau chiar un armistițiu.
Un alt compromis făcut pentru aprobarea rezoluției constă în faptul că textul nu condamnă atacul Hamas asupra Israelului. “În cele din urmă, Statele Unite nu au putut vota “Da” pentru un text care nu condamna Hamas, sau care nu reafirmă dreptul tuturor statelor membre de a-și proteja cetățenii de atacurile teroriste”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Consiliul a cerut “pauze și coridoare umanitare urgente și extinse în toată Fâșia Gaza, pentru un număr suficient de zile, astfel încât să fie posibil accesul umanitar deplin, rapid, sigur și nestingherit”.
Rezoluția adoptată miercuri cere respectarea dreptului internațional privind protecția civililor, în special a copiilor. De asemenea, solicită tuturor părților să nu priveze civilii din Gaza de serviciile de bază și de ajutorul umanitar necesar pentru supraviețuirea lor, salută livrările inițiale, limitate de ajutor, dar solicită ca acestea să fie sporite.
În urma blocajului Consiliului de Securitate luna trecută, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, a adoptat pe 28 octombrie, cu 121 de voturi pentru, o rezoluție elaborată de statele arabe care solicita un armistițiu umanitar imediat și cerea accesul ajutorului umanitar în Gaza.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.