Xi Jinping, președintele Chinei, a coborât din limuzină și i-a strâns mâna omologului american, Joe Biden. După momentul de protocol, cei doi au plecat către sala unde se va desfășura întâlnirea. Aici, au fost întâmpinați de membrii de cabinet din Administrația Biden, între ei secretarul de Stat, secretarul Trezoreriei și secretarul Comerțului, precum și consilierul pentru Securitate Națională. 

“Ne cunoaștem de mult timp, întâlnirile noastre au fost întotdeauna sincere, directe și utile. Trebuie să ne asigurăm că concurența dintre țările noastre nu se transformă într-un conflict”, a spus Biden, citat de BBC.

Pentru președintele Xi Jinping este prima vizită în SUA după șase ani, dar și prima întrevedere față în față cu omologul american, după un an de zile. Cei doi s-au întâlnit într-o locație neprecizată din San Francisco, același oraș în care se desfășoară summitul APEC.

Marți, la sosirea în SUA, Xi Jinping a făcut cu mâna de pe treptele avionului Air China, după care a fost întâmpinat de oficiali americani, inclusiv secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns. Ulterior, a urcat în limuzina Hongqi și a plecat spre San Francisco.

BBC scrie că, în urmă cu șase ani, când a venit ultima dată în SUA, la complexul Mar-a-Lago al lui Donald Trump, Xi Jinping conducea o China încă în ascensiune. China de atunci avea o economie dinamică, care depășea previziunile, și o rată a șomajului foarte scăzută. Dacă la moment se întrevedeau foarte puține fisuri în așa-zisul “vis chinezesc”, acum lucrurile s-au schimbat, iar Xi se află într-o poziție de negociere mai vulnerabilă.

După o revenire inițială, economia chineză post-Covid a încetinit. Piața sa imobiliară, cândva un motor-cheie al creșterii, s-a transformat într-o “bombă a datoriilor”, iar investitorii și companiile străine își mută banii în afara Chinei. Șomajul în rândul tinerilor a crescut vertiginos până la punctul cara a determinat biroul de statistică să nu mai publice datele.

Xi Jinping are probleme și în cadrul structurii de putere pe care tot el a definit-o. Disparițiile inexplicabile ale membrilor-cheie din echipa sa de conducere și din rândul armatei ar putea fi văzute ca semne ale corupției sau ca epurări politice. Specialiștii care, nu cu mult timp în urmă, se temeau că China ar putea depăși SUA din punct de vedere economic, se îndoiesc că acest lucru se va întâmpla.

Există speculații că Joe Biden și Xi Jinping vor discuta despre cooperarea economică, Taiwan și reluarea comunicațiilor în domeniul militar. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor că Biden și Xi vor vorbi și despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, precum și despre eforturile SUA de a sprijini Ucraina în război.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday