Consiliul Internațional al Aeroporturilor din Europa (ACI Europe) contrazice poziția Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), care susține că tarifele au crescut sub rata inflației, în timp ce taxele percepute de operatorii aeruporturilor au crescut peste nivelul indicatorului. Concret, ACI Europe transmite: “În timp ce IATA afirmă că tarifele aeriene în Europa au crescut cu doar +16% începând cu luna iunie a acestui an, comparativ cu 2019, datele independente și validate de RDC [o platformă de analiză specializată pe domeniu] arată că o astfel de creștere se situează de fapt la +38% în trimestrul al treilea, apropape de două ori cât inflația medie”.

ACI Europe a mai precizat că această tendință de creștere a continuat și în luna octombrie, iar tarifele au crescut cu 47% chiar și când biletele au fost rezervate cu trei luni în avans. ACI a adăugat că afirmația făcute de IATA, în privința tarifelor din aeroporturi, nu se verifică, întrucât calculele se bazează pe date imprecise de la doar două aeroporturi. Taxele de aeroport din Europa au crescut anul acesta cu +13,6%, cu mult sub presiunile inflaționiste care afectează aeroporturile, susține consiliul.

Directorul general al ACI a declarat că “multe aeroporturi nu au reușit încă să reflecte pe deplin presiunile inflaționiste în tarife, iar autoritățile de reglementare ignoră adesea aceste presiuni și modul în care datoriile acumulate în urma pandemiei le afectează capacitățile de investiții”.

Sursă: Reuters, Comunicatul ACI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday