Alianța Nord-Atlantică a transmis că și-a selectat “următoarea generație de aeronave de comandă și control, deoarece flota existentă AWACS se apropie de pensionare. Producția celor șase noi avioane Boeing E-7A Wedgetail este programată să înceapă în următorii ani. Este de așteptat ca prima aeronava să fie gata de funcționare până în 2031“. Avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) sunt în serviciul NATO din 1982.

E-7 Wedgetail este o aeronavă avansată, echipată cu un radar puternic. Poate detecta aeronave ostile, rachete și nave la distanțe mari și poate direcționa avioanele de luptă NATO către țintele lor. Avioanele Wedgetail achiziționate de NATO vor face parte din viitorul proiect de supraveghere și control al Alianței, care va pune în funcțiune următoarea generație de sisteme de supraveghere, la mijlocul anilor 2030.

NATO a operat o flotă de 14 aeronave E-3A Airborne Warning and Control (AWACS) încă din anii ’80. Cu sediul la baza aeriană Geilenkirchen din Germania, AWACS a zburat în fiecare operațiune majoră a NATO, inclusiv împotriva ISIS, precum și pe flancul estic al NATO după invazia Rusiei în Ucraina. Este de așteptat ca E-7 să aibă baza principală tot la Geilenkirchen, dar, potrivit NATO, ar putea opera din mai multe locații din toată Europa.

Sursă: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday