Este primul mandat de arestare internațional care a fost emis pe numele șefului statului sirian, conform Reuters. Alte mandate de arestare au fost emise pe numele fratelui său, Maher al-Assad (șeful unei unități militare) și doi generali ai forțelor armate. Aceștia sunt acuzați de “complicitate la crime împotriva umanității” și “complicitate la crime de război” în legătură cu folosirea armelor chimice în atacurile din Douma și Ghouta, din 2013, soldate cu peste o mie de morți.

Deși Siria neagă utilizarea armelor chimice, o anchetă comună a Organizației Națiunilor Unite și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a constatat că guvernul sirian a folosit agentul neurotoxic sarin într-un atac din aprilie 2017 și a folosit în mod repetat clor ca armă chimică.

Ancheta a fost demarată în urma unei plângeri legale depuse de ONG-ul Centrul sirian pentru mass-media și libertatea de exprimare (SCM), de asociația de avocați Open Society Justice Initiative (OSJI) și de Arhiva siriană, un organism care documentează încălcările drepturilor omului în Siria. Președintele SCM a declarat că implicarea președintelui a fost un factor-cheie, deoarece “atacul chimic nu ar fi putut avea loc fără știrea președintelui sirian. Acesta are o responsabilitate și ar trebui să fie tras la răspundere”.

Surse: France 24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday