O investigație internațională condusă de The Guardian și BBC a dezvăluit o serie de plăți secrete în valoare de zeci de milioane de euro, efectuate în decursul unui deceniu, în beneficiul echipei Chelsea FC, de către fostul proprietar al cubului, Roman Abramovici. Este neclar însă dacă tranzacțiile au fost declarate către organizatorii competițiilor fotbalistice. 

Printre beneficiari se numără agentul jucătorului Eden Hazard, un asociat al managerului Antonio Conte, și oficiali ai Chelsea FC. Alte plăți par să fi fost legate de achiziționarea jucătorilor Willian și Samuel Eto’o (2013). Acum, Chelsea riscă să fie sancționată de Premier League, deoarece plățile ar fi putut încălca regulile, inclusiv cele privind “fair-play-ul financiar”. 

Investigația scoate la iveală diverse plăți efectuate și contracte încheiate între Abramovici și diferite entități, precum Federico Pastorello, un impresar italian și apropiat al lui Antonio Conte, fost antrenor de la Chelsea. La vremea respectivă, compania lui Abramovici a fost de acord să îi plătească lui Pastorello peste 11 milioane de euro, pentru o participație de 75% în Excellence Investment Fund (EIF), o afacere cu sediul în Delaware, SUA.  În aceeași zi, Chelsea a anunțat că Conte, care tocmai câștigase cu clubul titlul în Premier League, a semnat un nou contract de 9,6 milioane de lire sterline pe an.

Aceste reguli au fost introduse pentru a preveni “cheltuielile nesăbuite”, care ar putea pune în pericol viitorul cluburilor de fotbal, însă au fost adaptate și ca răspuns la tendința unor puteri – printre care Abramovici și state precum Qatar și Emiratele Arabe Unite – de a pune banii proprii în cluburi pentru a cumpăra succesul acestora, într-o practică considerată “dopaj financiar”. Premier League a analizat deja conturile Chelsea între 2012 – 2019, după ce a fost raportat că “informații financiare incomplete” au fost prezentate în timpul mandatului lui Abramovici. În acest sens, UEFA a amendat deja clubul cu 10 milioane de euro, în iulie 2023. 

Roman Abramovici a cumpărat Chelsea în 2003 și a fost proprietar până în 2022, când a fost forțat să vândă clubul din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, după invazia din Ucraina. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday