Într-o analiză publicată de Sky News, vicemareșalul Sean Bell, un veteran al Royal Air Force, cu experiență de luptă în războaiele din Iugoslavia, Golful Persic și Afganistan, explică faptul că Rusia a pierdut foarte multe trupe în ultimele luni, iar Vladimir Putin ezită să înroleze mai mulți civili, deși, în acest moment, are nevoie de rezultate favorabile de pe frontul din Ucraina.
“Au nevoie disperată să mobilizeze mai mulți oameni din rândul populației generale. Unul dintre motivele pentru care nu vor face acest lucru este că Putin se confruntă cu alegeri prezidențiale anul viitor, iar acest lucru ar fi profund nepopular în rândul societății rusești. Dacă trebuie să mobilizezi mai mulți oameni, trebuie să le explici ce s-a întâmplat celor pe care i-ai mobilizat deja. Este dificil să explici că mulți dintre ei au murit. Putin nu vrea să declanșeze niciun fel de rebeliune împotriva sa”, explică Sean Bell.
Ministerul britanic al Apărării explică, în informarea zilnică de miercuri, că Vladimir Putin își va anunța probabil candidatura la prezidențiale înainte de sfârșitul anului 2023. Pe 9 noiembrie, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va organiza o conferință de presă înainte de sfârșitul anului. În 2022, evenimentul a fost anulat, probabil din cauza eșecurilor de pe front, a adăugat Ministerul Apărării.
“Kremlinul va vedea aproape cu siguranță evenimentul ca pe un punct important în campania anticipată a lui Putin pentru a-și asigura un al cincilea mandat în funcție la alegerile prezidențiale din martie 2024. Este probabil ca el să își anunțe candidatura înainte de sfârșitul anului 2023”, se arată în informarea de miercuri. Săptămâna trecută, Putin a vizitat sediul Districtului militar Sud din Rostov-pe-Don, fiind considerat de analiști un efort sporit “de a se prezenta drept «candidatul patriot» înaintea campaniei electorale”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că apărarea orașului Avdiivka “este esențială pentru planurile de război ale Kievului”, în contextul în care pierderile grele suferite de Rusia în această zonă ar putea submina modul în care Moscova a gestionat întregul război.
Luptele s-au intensificat în Avdiivka în ultimele săptămâni, iar dacă orașul ar rămâne sub controlul ucrainenilor, ar permite acestora să-și consolideze poziția la câțiva kilometri de Donețk. “Rusia pierde deja prea mulți oameni și echipamente lângă Avdiivka, mai repede și la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bakhmut. A rezista presiunii lor este extrem de dificil. Cu cât sunt mai multe forțe rusești distruse lângă Avdiivka, cu atât mai rea va fi situația generală pentru inamic”, a spus Zelenski.
ISW arată că rușii au continuat operațiunile ofensive în direcția Avdiivka pe 14 noiembrie și au avansat spre oraș. Imaginile geolocalizate postate pe 14 noiembrie arată că forțele rusești au făcut un avans marginal în zona industrială Avdiivka, la aproximativ un kilometru sud-est de oraș. Reamintim, recent, Rusia a adus în Donbas 40 de mii de soldați și muniție “de toate calibrele”, iar ucrainenii spun că se așteaptă la o ofensivă majoră spre Avdiivka. Armata Rusă a pierdut deja mii de soldați, numai în această toamnă, în ofensivele eșuate pe această direcție.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.