GraphCast, sistemul de inteligență artificială care poate face prognoze meteo, “marchează un punct de cotitură”, au declarat dezvoltatorii de la Google DeepMind. În urma unei evaluări s-a constatat că GraphCast poate face prognoze meteo mai precise pe termen mediu (între trei și zece zile) comparativ cu sistemul convențional principal pentru prognoze meteorologice al Centrului european de profil (ECMWF).

Sistemul de inteligență artificială a generat rezultate mai bune decât sistemele tradiționale în ceea ce privește parametri precum, temperatura, presiunea, viteza și direcția vântului și umiditatea la diferite niveluri ale atmosferei.

ECMWF, care are sediul în Marea Britanie, a făcut prognoze în direct folosind modele de inteligență artificială de la Huawei și Nvidia, dar și de la DeepMind, alături de propriul sistem integrat de prognoză meteo. Matthew Chantry, coordonatorul pentru învățare automată de la ECMWF a declarat că GraphCast este mai capabil decât alte modele de inteligență artificială și, în multe cazuri, mai precis decât propriul sistem folosit pentru prognoze meteo.

Pentru a realiza predicții atât de precise, sistemul Google utilizează o rețea neuronală grafică – un mod de învățare automată bazat pe 40 de ani de date colectate din baza de date al ECMWF. GraphCast poate produce o prognoză meteo pentru 10 zile într-un minut pe un singur computer cloud Google TPU v4. El a reușit să prezică corect Uraganul Lee, cu nouă zile înainte ca acesta să se producă, ceea ce a oferit oamenilor din Noua Scoție trei zile în plus pentru a se pregăti.

Sursa: Financial Times

Sursa foto: Science

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday