Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a transmis că state precum Rusia, China, Coreea de Nord sau Iran vor încerca probabil să intervină în procesul electoral – care trebuie să aibă loc până în prima lună a anului 2025 – precum și în alegerile importante din alte democrații occidentale, inclusiv în SUA.

Într-un raport anual în care enumeră o gamă largă de probleme legate de securitatea cibernetică a Marii Britanii, agenția avertizează asupra tehnologiei prin intermediul căreia se realizează videoclipurile de tip “deepfake” și alte forme de dezinformare menite să influențeze opinia alegătorilor. 

Având în vedere că în Marea Britanie alegerile generale se desfășoară după stilul clasic, cu votul exprimat pe hârtie și introdus într-o urnă, este mult mai dificil ca alte părți să intervină în procesul electoral. Totuși, următoarele alegeri (desfășurate cel târziu până în ianuarie 2025) vor fi primele care se desfășoară pe fondul unor progrese semnificative înregistrate în dezvoltarea AI, se arată în raportul NCSC.

Agenția mai transmite că invazia Rusiei în Ucraina “a făcut ca perspectiva de influențare a discursului politic în democrații să fie din ce în ce mai atractivă”. Totodată, experții britanici în securitate cibernetică avertizează și cu privire la apariția unoractori cibernetici cu legături cu state precum Rusia și care împărtășesc aceleași obiective ideologice, dar care încep să acționeze cu tot mai puțină reținere”. Centrul Național de Securitate Cibernetică din UK numește această categorie o nouă clasă de adversari pe care Londra trebuie să o contracareze“.

Ca răspuns la amenințările descrise, Regatul Unit a înființat un grup operativ pentru apărarea democrației și o unitate comună de pregătire a securității în contextul alegerilor generale de anul viitor.

Sursa: Sky News

Foto: Tero Vesalainen | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday