Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, din cadrul ONU, a preconizat o creștere de 9% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la finalul deceniului, față de anul de comparație 2010. Deși estimarea este mai bună decât cea de 11%, din anul trecut, rămâne cu mult sub obiectivul de reducere de 45%, fixat pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Comparativ cu anul de referință 2019, emisiile de gaze vor scădea cu 2%, mult sub ținta de 43% stabilită la reuniunea ONU de acum patru ani.

Lumea nu reușește să gestioneze criza climatică, iar angajamentele naționale sunt izbitor de nepotrivite în fața datelor științifice. Progresul foarte lent nu va fi suficient. Prăpastia dintre nevoi și acțiuni este mai amenințătoare ca niciodată”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Țările dezvoltate ar trebui să urmărească să atingă un nivel de emisii egal cu zero până în 2040, iar țările în curs de dezvoltare până în 2050, a mai spus el.

Raportul ONU a fost publicat înaintea summitului COP28, care va avea loc la sfârșitul lunii la Dubai. Financial Times scrie că țările participante vor fi presate să ajungă la un acord pentru a limita nivelul încălzirii globale, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice.

Analiza ONU a așa-numitelor “contribuții determinate la nivel național” a pus într-o lumină proastă majoritatea țărilor dezvoltate, care nu au reușit să facă suficiente progrese în materie de combatere a efectelor climatice. Printre acestea se numără Emiratele Arabe Unite, Brazilia, dar și Marea Britanie, care nu a prezentat o actualizare a progreselor în vederea atingerii obiectivul stabilit în 2020. Nici SUA nu a prezentat o actualizare, din 2021.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday