Potrivit experților, o erupție vulcanică este iminentă, iar lava se acumulează sub pământ “la un ritm fără precedent”, îndreptându-se spre suprafață. Islanda a declarat deja stare de urgență, iar orașul Grindavik, din sud-vest, a fost evacuat în weekend, din cauza unei serii de cutremure provocate de mișcarea lavei de sub scoarța terestră. Peste o mie de cutremure au avut loc în ultimele zile.

O erupție vulcanică ar putea provoca pagube majore în zonă, având în vedere că magma se află la doar 2.500 de metri sub scoarța terestră. Islanda se află de-a lungul dorsalei Mid-Atlantic Ridge, o fisură în fundul oceanului care separă placa tectonică eurasiatică de cea nord-americană, ceea ce face din insulă un punct major seismic și vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcții opuse. 

Specialiștii explică faptul că erupția s-ar putea produce pe fundul oceanului, ceea ce ar genera un nor uriaș de cenușă, din cauza combinației dintre lavă și apa rece. Punctul se află în apropiere de centrala geotermală Svartsengi, principalul furnizor de electricitate și apă pentru 30.000 de locuitori. Pentru a proteja centrala de fluxurile de lavă, autoritățile islandeze vor încerca să construiască ziduri de apărare în jurul acesteia, odată ce vor primi aprobarea guvernului.

Surse: The Telegraph, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday