Institutul Național de Statistică (INSSE) a calculat că, faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, PIB-ul României a înregistrat o creștere de +0,2 % pe seria brută şi de +2,1% pe seria ajustată sezonier, care ține cont de numărul zilelor lucrătoare. Față de trimestrul anterior, economia a crescut cu +0,4%.

În primele nouă luni ale anului 2023, avansul economiei a fost de doar +1,1%, pe seria brută, şi de +1,9% pe seria ajustată sezonier. Calcularea creșterii economice presupune eliminarea influenței pe care inflația o are asupra valorii adăugate, dar INSSE anunță corecții majore ale cifrelor anunțate anterior, începând din 2021 și până la finalul primăverii 2023.

Bugetul pe acest an a fost calculat pe o creștere anticipată a PIB de +2,8%, dar ulterior s-a constatat că economia nu produce suficient pentru a acoperi cheltuielile angajate de guvern.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday