Deputatul Oleksandr Dubinski, cunoscut sub pseudonimul “Buratino” (varianta rusească a lui Pinocchio), a fost acuzat de trădare și colaborare cu agenția rusă de informații GRU, în cadrul unei campanii de dezinformare, care a vizat relațiile dintre Ucraina și SUA precum și sabotarea procesului de aderare al Ucrainei la UE și NATO.

Deși numele lui Dubinski nu a fost făcut public, materialele foto și video dovedesc că acesta a fost implicat în ancheta SBU, care îl anchetează alături de Andrii Derkach, un alt fost parlamentar ucrainean, și de procurorul Kostiantin Kulik. “Principala sarcină a acestei organizații a fost să profite de situația politică tensionată din Ucraina și să discrediteze statul nostru pe scena internațională. Pentru aceasta, grupul primea bani de la serviciile secrete militare rusești, GRU. Finanțarea s-a ridicat la peste 10 milioane de dolari”, se arată într-un comunicat al SBU.

Potrivit Serviciului ucrainean de Informații, la cererea GRU, deputatul a răspândit informații false despre conducerea militară și politică a Ucrainei, inclusiv afirmații potrivit cărora oficiali ucraineni de rang înalt ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA. Mai multe informații în acest sens indică faptul că Dubinski l-a ajutat în 2019 pe fostul avocat al președintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, să caute și să răspândească informații false despre Joe Biden și fiul său, înaintea alegerilor prezidențiale. La vremea respectivă, Trump și Giuliani au susținut că cei doi ar fi fost implicați în activități de corupție și spălare de bani la compania ucraineană de gaze Burisma, în contextul în care Hunter Biden făcea parte din consiliul de administrație al acesteia. Ulterior, Dubinski a fost sancționat de Departamentul de Trezorerie al SUA, în 2021. 

Dacă va fi găsit vinovat, Dubinski riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare și confiscarea tuturor bunurilor sale. Atât Derkach, cât și Kulik, au fugit acum în străinătate. În prezent, Dubinski este deputat independent, după ce a fost îndepărtat din partidul Servitorul Poporului al președintelui Zelenski în 2021 pentru “încălcarea statutului și nesupunerea față de organele de conducere ale partidului”.

Surse alternative: Politico, Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday