Jacob Chansley, în vârstă de 35 de ani, a depus actele, în Arizona, pentru a intra în cursa pentru Camera Reprezentanților, pe listele Partidului Libertarian. Republicana Debbie Lesko, care reprezintă acum Districtul 8, din partea căruia vrea Chansley să candideze, a declarat că nu va mai participa la scrutinele viitoare.

Fotografiile cu Chansley purtând o pălăria de blană cu coarne, cu pieptul gol și vopsit pe față în culorile steagului SUA, plimbându-se pe holurile Capitoliului și stând în picioare la tribuna Senatului, au făcut înconjurul lumii la începutul anului 2021.

Bărbatul a pledat vinovat pentru obstrucționarea procedurii Congresului, care l-a validat pe Joe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale, și a fost condamnat în noiembrie 2021 la 3 ani și 5 luni de închisoare. A fost eliberat în luna martie a acestui an.

În timpul arestului, Chansley a fost diagnosticat cu schizofrenie tranzitorie, tulburare bipolară, depresie și anxietate. Când a pledat vinovat, bărbatul a mărturisit că era dezamăgit de faptul că Trump nu a intervenit pentru grațierea sa. El se numără printre cele peste 700 de persoane condamnate în legătură cu incidentele din 6 ianuarie 2021.

Constituția SUA nu interzice persoanelor condamnate să ocupe funcții federale. Dar legea din Arizona le interzice să voteze până când își ispășesc sentința și își recapătă drepturile civile.

Surse alternative: AP, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday