Construcția sistemului a început în urmă cu patru ani și va fi încheiată în primăvară, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Proiectul de 90 de milioane de euro constă într-un tunel de 700 de metri și un rezervor de mare capacitate pentru depozitarea apei netratate care, în mod normal, ar fi ajuns în fluviul Sena. 

“Piscina subterană” are o capacitate echivalentă de 20 de bazine olimpice de înot și este concepută pentru a capta revărsările de apă din sistemul de canalizare al Parisului, în timpul ploilor abundente. “Scopul este de a împiedica revărsarea apei netratate în fluviu”, a spus, mult mai simplu inginerul-șef Samuel Colin-Canivez.

În prezent, de mai multe ori pe an, autoritățile eliberează apă netratată direct în Sena pentru a preveni supracapacitarea tunelurilor subterane de canalizare și inundarea străzilor. Din această cauză, apa din fluviu este poluată. De altfel, în Franța există o interdicție în privința înotului în fluviul Sena veche de o sută de ani. Cu noul rezervor, autoritățile se așteaptă ca întreg sistemul de canalizare să fie inundat de numai două ori pe an. 

Acesta este doar unul din cele cinci proiecte majore pentru curățarea fluviului Sena ș râuluii Marne, pentru a permite localnicilor să poată înota, din nou, în ele. Pe lângă “piscina subterană”, au mai fost construite noi stații de tratare, conducte și pompe. O altă provocare pentru sistemul parizian de canalizare a fost convingerea proprietarilor a aproape 20 de mii de clădiri să facă reparații la racordurile la canalizare.

Dacă în cadrul testelor, apa din Sena nu va fi în parametri normali, atunci probele de înot din cadrul Jocurilor Olimpice vor fi amânate, câteva zile. Deocamdată, nu există un plan de rezervă pentru desfășurarea competițiilor, dacă testele de apă nu vor fi satisfăcătoare.

Unul din politicienii care a promis că parizienii vor înota din nou în Sena a fost fostul președinte Jacques Chirac, în anii 1990, când era primar al Parisului, însă nu a reușit să se țină de promisiune. 

Multe persoane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța organizării probelor de înot în apele Senei. Poliția și oficialii militari au declarat că în timpul paradelor vor fi prezente aproximativ 150 de bărci care transportă 10 mii de sportivi, precum și mulțimi de spectatori pe cele două maluri. Organizatorii resping însă aceste temeri și susțin că modul unic de a deschide Jocurile Olimpice va pune în valoare clădirile de pe malurile Senei, cum ar fi Turnul Eiffel și Catedrala Notre-Dame.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday