Exxon Mobil va începe până în 2027 producția de litiu în puțurile sale subterane din statul american Arkansas, iar declarația companiei pare o repoziționare majoră, în contextul programelor guvernamentale de stimulare a utilizării vehiculelor electrice, ceea ce va duce la reducerea consumului de carburanți.

“Pe termen lung, litiul este într-adevăr o oportunitate globală. Începem de aici pentru că există o nevoie urgentă de a crește producția internă a acestor materiale critice”, a declarat Dan Ammann, președintele unității Low Carbon a Exxon.

Comunicatul companiei arată că Exxon intenționează să furnizeze litiu pentru peste 1 milion de vehicule electrice pe an și să devină unul dintre furnizorii principali ai acestui metal, până în 2030.

Deși concurenții săi europeni din domeniul petrolier, British Petroleum și Shell investesc deja în stații de încărcare pentru vehiculele electrice, Exxon nu are de gând să intre în acest tip de afacere.

Paradoxal, bateria reîncărcabilă litiu-ion a fost inventată chiar de Exxon, în anii 1970, dar compania nu a dorit să dezvolte această tehnologie. Cercetătorul său, Stanley Whittingham, și-a continuat munca la Oxford în anii 80, iar prima baterie cu Li-ion a fost introdusă de Sony, pe o cameră de luat vederi, în anii 90. Ulterior, acest tip de baterie a devenit utilizată la laptopuri, telefoane mobile și electrocasnice de larg consum. Primul autoturism cu baterie Li-ion a fost construit de General Motors, în 1999, dar nici această companie nu a dorit să dezvolte tehnologia care echipează astăzi vehiculele electrice. Astăzi, în SUA, trei milioane de vehicule, dintr-un total de 280 de milioane, sunt electrice, mult în urma Uniunii Europene, care a depășit acest număr la începutul anului 2022.

Tot în anii 1970, cercetătorii Exxon au prezis cu acuratețe impactul combustibililor fosili asupra schimbării climei, dar compania a ascuns aceste studii. În schimb, Stanley Whittingham a câștigat (alături de alți doi cercetători) premiul Nobel pentru Chimie, în 2019, exact pentru inventarea bateriei Litiu-ion.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday