Potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, în 2022, mai mult de două cincimi (42%) din populația cu vârste între 25 și 34 de ani, urmase o formă de învățământ universitar. România se situează printre statele cu cele mai scăzute ponderi ale blocului la acest capitol, cu șapte din opt regiuni în care mai puțin de un sfert dintre persoanele din această categorie de vârstă au absolvit o formă de învățământ universitar. Excepție face zona București – Ilfov, unde ponderea este de 54%.

O pondere scăzută a fost raportată și în trei regiuni din Ungaria, două din Bulgaria, o regiune din Cehia, trei regiuni din sudul Italiei și regiunea Guyane din Franța. Defalcat, cele mai scăzute niveluri de educație terțiară au fost înregistrate în regiunile românești Sud-Muntenia (16%) și Sud-Est (17%), în regiunea cehă Severozápad (18%) și în regiunea maghiară Észak-Magyarország (18,2%).

Conform raportului, este de notat totuși că unele dintre aceste regiuni au fost descrise drept regiuni rurale/izolate, cu un nivel scăzut de oportunități de angajare de înaltă calificare. Altele au fost definite prin specializarea relativ ridicată în programe de învățământ profesional, unde elevii intră pe piața muncii mai degrabă prin ucenicie și programe de formare, decât prin calificări academice.

La polul opus, se afla capitala Lituaniei, cu 73,6%, precum și alte 11 regiuni din țări precum Franța, Irlanda, Țările de Jos, Polonia, Ungaria, Suedia, Luxemburg și Danemarca, în care cel puțin 60% dintre tineri au absolvit facultatea. Multe dintre acestea atrag persoane cu înaltă calificare, probabil datorită oportunităților variate pe care le oferă în materie de educație, de ocupare a forței de muncă și din punct de vedere social/ stil de viață. 

Ponderi relativ ridicate ale nivelului de educație au fost înregistrate, de asemenea, în două regiuni specializate în activități de cercetare și inovare și/sau în producția de înaltă tehnologie: Utrecht din Țările de Jos și País Vasco din nordul Spaniei, precum și Irlanda de Nord și de Vest.

Comunicat Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday