Update: Premierul Sunak l-a numit pe James Cleverly în funcția de ministru de Interne, în locul ministrului demis Suella Braverman. Cleverly ocupa funcția de ministru de Externe.

Un anunț surpriză îl privește pe David Cameron, fostul prim-ministru. Downing Street a anunțat că David Cameron va ocupa funcția de ministru de Externe în guvernul condus de Rishi Sunak, post rămas vacant după numirea lui James Cleverly ca ministru de Interne.

Ministrul de Interne, Suella Braverman, a fost demis, după comentariile pe care le-a făcut despre modul de acțiune și de gestionare a situației create de manifestațiile pro-palestiniene din capitala Marii Britanii. Un oficial, al cărui nume nu a fost dezvăluit spune, conform Politico, că Rishi Sunak i-a cerut Suellei Braverman să părăsească guvernul, iar ea a acceptat. 

Decizia vine după ce mai multe partide de opoziție au cerut public demiterea Suellei Braverman pe motiv că aceasta a atins independența operațională a Poliției Metropolitane și a ignorat protocolul ministerial. Într-o declarație publicată după demiterea ei, Braverman a spus: “A fost cel mai mare privilegiu din viața mea să servesc ca ministru de Interne. Voi avea mai multe de spus în următoarea perioadă”.

Reamintim, într-un articol publicat în ziarul Times, Braverman a învinuit ofițeri de poliție, fără să îi numească, de partizanat politic, dublu standard și favoritisme în privința autorizării manifestațiilor pro-palestiniene. Ea a scris că protestele recente din centrul Londrei, sunt “o afirmare a întâietății anumitor grupuri, în special islamiști, de genul celor pe care suntem mai obișnuiți să le vedem în Irlanda de Nord”. Ministrul a mai transmis că mulțimilor pro-palestiniene le-au fost tolerate toate tipurile de comportamente, “chiar și atunci când încălcau, în mod clar, legea”. 

În weekend, mai mulți manifestanți au fost arestați la Londra, după ce, protestatarii pro-palestinieni au intrat în conflict cu cei care mărșăluiau în memoria victimelor Primului Război Mondial. Poliția Metropolitană a declarat că violența a fost alimentată de declarațiile ministrului.

Braverman este o figură populară a Partidului Conservator, aflat la guvernare și este înclinată să candideze la funcția de lider al acestuia, în cazul în care conservatorii, care rămân în urmă în sondaje, ar suferi o înfrângere sub conducerea lui Sunak la următoarele alegeri generale. Demiterea sa înseamnă că Sunak va trebui acum să aleagă un nou ministru de Interne.

Surse: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday