Novo Nordisk a explicat că, în urma unui studiu clinic nou, a descoperit că beneficiile de protecție cardiacă ale popularului său tratament împotriva obezității, Wegovy, sunt mai mari decât cele aduse de pierderea în greutate. Cercetarea este prima care documentează faptul că un medicament împotriva obezității poate nu numai să reducă numărul de kilograme, ci și să prevină în siguranță un atac de cord, un accident vascular cerebral sau un deces legat de problemele de inimă la persoanele bolnave, dar nu și la diabetici.

Datele preliminare ale producătorului danez de medicamente, publicate în august, au demonstrat că Wegovy, care s-a dovedit a ajuta pacienții să piardă în medie 15% din greutate, a redus totodată cu 20% incidența atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale sau a deceselor cauzate de boli de inimă. Rezultatele complete ale studiului, prezentate la reuniunea științifică anuală a Asociației Americane a Inimii din Philadelphia și publicate în New England Journal of Medicine, sugerează că medicamentul are și alte efecte benefice, dincolo de scăderea în greutate.

În cadrul cercetării desfășurate pe pacienți supraponderali și obezi, care sufereau de boli cardiace preexistente, Wegovy a redus cu 28% riscul de infarct miocardic non-fatal, cu 7% riscul de accident vascular cerebral non-fatal și cu 15% riscul de deces legat de inimă, comparativ cu pacienții ce au primit placebo. Diferența de risc, între prima categorie și grupul care a primit placebo, a început să apară aproape imediat după începerea tratamentului. Faptul că pacienții nu începuseră să slăbească atunci când au apărut beneficiile cardiovasculare sugerează că protecția cardiacă nu a fost doar rezultatul pierderii în greutate. Factorii de risc asociați includ inflamația, tensiunea arterială și controlul zahărului din sânge, toate acestea putând avea un impact asupra sănătății inimii.

Pacienții care au luat Wegovy au înregistrat scăderi ale proteinelor C-reactive, un indicator al inflamației. “Beneficiul cardiovascular al medicamentului este o combinație de mai mulți factori, dar aș scoate în evidență controlul glicemic (al zahărului din sânge), pierderea în greutate și inflamația”, a declarat într-un interviu Martin Lange, șeful departamentului de dezvoltare al Novo Nordisk.

În cadrul studiului efectuat pe 17.604 pacienți, cu o durată medie de 33 de luni, aproape 1.500 dintre cei care au luat Wegovy au întrerupt tratamentul din cauza efectelor secundare adverse, în principal tulburări gastrointestinale precum greață și vărsături, comparativ cu 718 pacienți din grupul placebo, potrivit studiului. Deși acesta nu a fost efectuat pentru a testa pierderea în greutate, participanții au pierdut în medie aproape 10% din masa corporală totală. Novo a precizat că pacienților din cadrul studiului nu li s-a cerut să urmărească dieta și exercițiile fizice, așa cum se întâmplă în studiile privind obezitatea.

Martin Lange se așteaptă ca cererea companiei pentru ca eticheta Wegovy să fie actualizată și să includă beneficiile pentru inimă să fie aprobată în SUA în prima jumătate a anului viitor, iar în UE în a doua jumătate. Autoritățile de reglementare a medicamentelor pot actualiza informațiile de pe etichetele medicamentelor pentru a include noi date sau pentru a reflecta noi indicații de utilizare după aprobarea inițială.

Surse alternative: AP, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday