Informația a fost publicată inițial de Reuters, după care purtătoarea de cuvânt a Forțelor Aeriene ale SUA a transmis că “B-21 Raider se află în prezent în teste de zbor”.

Avionul a zburat în Palmdale, California, unde a fost testat și dezvoltat de compania Northrop Grumman. Astfel de teste reprezintă un pas critic în efortul de a crea “capacități de atac adânc în orice teritoriu, cu rază lungă de acțiune, pentru a descuraja agresiunea și atacurile strategice împotriva Statelor Unite, aliaților și partenerilor”, a mai spus oficialul american. Forțele Aeriene nu au făcut publice alte informații și imagini cu acest zbor, însă pasionați ai domeniului aeronautic și fotografi amatori au reușit să surprindă acest prim zbor

SUA plănuiesc să construiască 100 de avioane, ce vor înlocui actualele aeronave strategice B1 și B2. Raider va putea fi pilotat atât de persoane aflate la bord, cât și de la distanță. Are o formă de “aripă zburătoare” și este capabil să livreze atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, putând fi realimentat în aer.

Northrop numește B-21 drept prima aeronavă de a șasea generație. Deși nu este clar ce presupune saltul generațional, compania laudă capacitatea avionului de a integra cu ușurință arme viitoare în sistemele sale, dar și de comunica cu alte aeronave și cu echipele de la sol. De asemenea, este construit dintr-un material mai durabil, care oferă o mai bună “invizibilitate” pe radare, având totodată nevoie de mai puțină întreținere, cu costuri mai mici de operare și timpi mai scurți petrecuți la sol.

B-21 Raider este primul avion de bombardament american nou din ultimii 30 de ani, iar aproape fiecare aspect al programului este clasificat, dezvoltarea sa fiind făcută în mare secret. Northrop Grumman și Armata SUA au încercat să protejeze detaliile programului pentru a împiedica China să obțină acces la tehnologia avionului și să construiască o versiune similară, așa cum a făcut cu alte sisteme avansate ale SUA, precum avionul de luptă F-35, explică Reuters.

Surse: Reuters, AP

Foto: Northrop Grumman

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday