Cinci partide de opoziție au cerut public demiterea Suellei Braverman, ministrul de Interne, pe motiv că a atins independența operațională a Poliției Metropolitane și a ignorat protocolul ministerial. 

Concret, într-un articol publicat în ziarul Times, Braverman a învinuit ofițeri de poliție (pe care a ales să nu-i numească) de partizanat politic, dublu standard și favoritisme în privința autorizării manifestațiilor pro-palestiniene. Ea a scris că protestele recente din centrul Londrei, sunt “o afirmare a întâietății unor anumite grupuri, în special islamiști, de genul celor pe care suntem mai obișnuiți să le vedem în Irlanda de Nord”. Ministrul a mai transmis că mulțimilor pro-palestiniene le-au fost tolerate toate tipurile de comportamente, “chiar și atunci când încălcau, în mod clar, legea”. 

Textul ei a venit ca răspuns la o declarație a comisarului Poliției Metropolitane, care a declarat că nu are motive să interzică un marș de Ziua Armistițiului, care comemorează încetarea luptelor pe frontul de vest, în timpul Primului Război Mondial. Pe fondul unor critici cum că prim-ministrul Rishi Sunak ar fi “prea slab” să o demită pe Braverman, unii miniștri s-au alăturat ofițerilor de rang înalt din poliție care o acuză pe aceasta că a alimentat “ura și diviziunea socială”, înaintea unui marș autorizat pentru ziua de sâmbătă.

The Guardian subliniază că Downing Street a cerut o serie de modificări pe text, înainte de publicare, însă acesta a apărut în forma inițială, astfel că acum au fost demarate mai multe anchete cu privire la articol. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că prim-ministrul își păstrează încrederea în ministrul de Interne.

Partidul Laburist, de opoziție, a încercat să pună presiune pe premier pentru deschiderea unei investigații privind încălcarea protocolului ministerial. Un important lider al formațiunii i-a scris lui Sunak că “a face nimic este o dovadă de slăbiciune. Să spui că articolul nu a fost autorizat și apoi să nu faci nimic în această privință te-ar lipsi de orice autoritate și l-ar lăsa pe ministru liber să spună și să facă tot ce vrea, fără frica de a fi sancționat”. 

Sursă: The Guardian

Foto: Twitter/@SuellaBraverman

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday